Is massage bij warm weer een goed idee?

 

Massage en wellness zijn ‘hot’, maar kan het ook ‘te hot’ zijn voor een massage? Dat is een vraag die we steeds vaker horen als de temperaturen beginnen te stijgen of als er een hittegolf voor de deur staat. We zien bijvoorbeeld ook steeds vaker op stranden van (sub)tropische vakantieoorden een massagetent staan. Is dit wel verantwoord en gezond? We geven hier antwoord op de vraag of massage bij warm weer een goed idee is.

Waarom massage wel een goed idee is!

Het antwoord op de vraag of massage wel of geen goed idee is, is niet eenduidig en hangt van verschillende factoren af. Massage kan wel een goed idee zijn, wanneer de hogere temperatuur een comfortabel gevoel geeft. Het kan de ontvanger helpen om gemakkelijker te ontspannen, dan bij lagere temperaturen. Door juist bij hoge temperaturen ontspannen stil te gaan liggen en het laten vertragen van je hartslag koel je af. Dit gaat echter alleen op als het om een subtiele ontspannende massage gaat. Door massagetechnieken te gebruiken met minder druk en wrijving komt er minder warmte vrij. Kies daarbij massageolie die een fris gevoel geeft op de huid, bijvoorbeeld massageolie met eucalyptus of mint.

Gevaar van massage bij hitte – uitdroging

Bij warm weer verliest het lichaam sowieso al meer vocht. Omdat massage de vochthuishouding stimuleert, moet je oppassen voor dehydratatie van het lichaam. Het is bij een massage altijd belangrijk om zowel vooraf als erna voldoende water te drinken, bij warm weer is dit extra belangrijk. Als massagetherapeut dien je bij het geven van massages bij warm weer alert te zijn op de symptomen van uitdroging. De eerste symptomen zijn vaak niet zo opvallend; vermoeidheid, concentratieproblemen en een suf gevoel. Probeer dit toch op tijd te detecteren, want dehydratatie in een vergevorderd stadium kan tot een shock leiden. Tip: laat je klanten drinken voordat ze dorst krijgen. Dorst is namelijk een sein dat het proces van uitdroging al is begonnen.

Gevaar van massage bij hitte – huid en spieren

Een probleem bij het geven van massages bij warm weer, kan zijn dat ze bepaalde gezondheidsproblemen kunnen aanwakkeren, waaronder huidproblemen. Door de hitte in combinatie met de massage ontstaan er sneller huidproblemen. Wanneer iemand bij warm weer extra zweet, kunnen de zweetklieren verstopt raken. Dit kan leiden tot blaasjes, jeuk en irritatie. Masseer altijd alleen de gezonde, intacte huid. Hoewel spieren bij warm weer gemakkelijk ontspannen, kan aan de andere kant de warmte er ook toe bijdragen dat er spierkrampen ontstaan. Dat komt omdat door het zweten het lichaam te veel zouten verliest.

 

Wanneer het lichaam meer warmte vasthoudt dan dat het kwijtraakt, kan er een hitte-uitputting optreden. Het geeft symptomen die lijken op griep:

  • Veel zweten, maar een koele huid
  • Bleekheid of juist roodheid
  • Duizeligheid en braken
  • Futloos gevoel
  • Hoofdpijn
  • Spierkrampen
  • Flauwvallen

Airconditioner of ventilator aanzetten tijdens de massage?

Een airconditioner raden we in meeste gevallen af. Door het te grote verschil tussen de buiten- en binnentemperatuur is de kans groot dat de ontvanger na de massage last krijgt van stijve spieren. Er zijn ook heel wat mensen die door grote temperatuurverschillen last krijgen van hoofdpijn. Ook een ventilator kan vanwege de tocht voor stijve spieren zorgen. Het is daarom beter om in plaats van een airconditioner of ventilator je massagetechnieken af te stemmen op het warmere weer en verkoelende olie te gebruiken


vorige pagina

Pers

''Happy end voor een massagesalon'' NRC.nl

Lees hier het volledige artikel.

Klik HIER »

 

''Blij de deur uit zonder happy ending in Rotterdam'' AD.nl

Lees hier het volledige artikel.

Klik HIER »

 

''De weldaad van traditionele Chinese massage'' Bossche Omroep

Lees hier het volledige artikel.

Klik HIER »

 

Cadeaubon

Koop hier uw cadeaubonWilt u iemand verrassen? QoQo Massage heeft ook cadeaubonnen. De prijs kunt u zelf invullen.
Klik HIER »

Maak een afspraak bij een van onze vestigingen
Openingstijden: 7 dagen per week van 10:00 uur tot 24:00 uur!
Klantenservice: 7 dagen per week van 09:00 uur tot 22:00 uur.